ELIN MATTSSON

Att vara gravid ensamGravid vecka för vecka är en youtubekanal som jag kikar in på ibland. Jag tycker att det är intressant att följa andras graviditeter och tankar inför barn, för den tiden fick jag aldrig gå igenom på det sättet. Jag blev ”inkastad” i en graviditet som blev 12 veckor lång och sedan låg jag där med ett barn i famnen. Jag hade världens enklaste graviditet skulle jag nog säga, jag kunde gå i skolan precis som vanligt, red 7 dagar i veckan och mådde bättre än någonsin. Jag blev väldigt lugn och stressade aldrig upp mig i onödan, jag mådde helt enkelt som bäst när jag var gravid! Dock visste jag inte att jag var gravid förrän vecka 24 men jag fortsatte att må lika bra fram till vecka 36 då han föddes.  MEN 12 veckors graviditet ensam var en kort tid, bara att förstå att det är ett barn i min kropp, det är mitt barn som ligger där inne och växter för att snart komma ut i stora världen var svårt att förstå. Det tog några veckor innan jag accepterade min graviditet och insåg att: jag ska bli mamma, väldigt väldigt snart. Hur ska jag klara mig som nybliven 17 åring och ensamstående mamma? Tankarna åkte runt i huvudet men jag kände mig ändå lugn, till och med på förlossningen kände jag mig lugn. Jag njöt massor av den sista tiden, alla mysiga sparkar, hickan som M aldrig blev av med och som gjorde att jag fick hicka, mysiga vinterridturer med hästen och lilla magen, somna med händerna runt magen och känna rörelserna tills jag somnade. Men 12 veckor är inte mycket, jag hann inte få bearbeta allt som händer eller få boa och fixa i lugn och ro. Om jag själv hade fått bestämma skulle jag mer än gärna varit gravid medvetet i 40 veckor just för att få vara med på allt som händer i kroppen och med barnet.. Jag kände mig ensam under graviditeten för jag berättade knappt om den, jag skulle nog till och med säga att jag dolde min graviditet för många människor, den var många nära vänner som inte ens visste om att jag var gravid förrän M var här. Anledningen till det var att jag själv inte kände mig redo, det är som att många väljer att vänta till vecka 12 innan man går ut med sin graviditet. Jag själv behövde dom här veckorna för att landa i situationen och få känna efter själv utan att andra åsikter och tankar kommer mot mig. Men stödet fanns här hemma och i stallet från alla fantastiska stalltjejer. Det räckte och gjorde att jag inte kände mig lika ensam. Allt har gått fantastiskt bra för oss och det är helt fantastiskt vad livet har att bjuda på ibland, saker som man aldrig någonsin skulle kunna fantisera om!

Jag tycker att det är fantastiskt gulligt att höra när mammorna på kanelen berättar om hur mycket många pappor hjälper till under graviditet, att dom faktiskt är gravida tillsammans. För det är ju så man önskar att det ska vara, att följa graviditeten tillsammans med den som man skapat den med. Jag har suttit i många samtal där andra mammor berättar hur planerat allt var eller hur mycket dom har kämpat för att få ett barn tillsammans, jag tycker det är så himla vackert på något sätt. Jag vet hur många det finns där ute som kämpar för att få barn, kämpar sig igenom graviditeter som är långt ifrån trivsamma på grund av smärta. Jag hade turen att inte behöva gå igenom detta, men jag tänker väldigt ofta på personer som går igenom detta. Jag är så tacksam och glad över min graviditet en väldigt oplanerad gåva som gett mig så mycket solsken i livet. En gåva som jag älskar mer än något annat, jag fick ett litet mirakelbarn!

Min nästa graviditet (om det blir någon mer) önskar jag en planerad, efterlängtad graviditet som jag ska få uppleva tillsammans med någon. Vänta med spänning och låta dom 40 långa veckorna gå.

Hur var det för er? Var det planerat eller kom det som en chock? Alltid spännande att höra andra historier när våra hjärtan kom till <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Paulina

  Det är så sjukt att läsa det du skrev för jag är i precis samma situation kan man säga! Jag är nu 18 och fick reda på att jag var gravid när jag var i v 20 och jag fick bearbeta det och försökte fatta att jag faktiskt ska bli mamma! Det är mitt ex jag är gravid och jag ser hur alla (dom flesta) skriver att dom och deras partner går igenom så mycket och att partnern är så hjälpsam osv.. Och visst jag är jätte glad för deras skull, tycker verkligen det är jätte fint när ens kille ställer upp så mycket för en men sen så tänker jag hela tiden, ”åh jag vill också att han ska stötta mig så”.. Men jag har som tur är stöd från hela familjen och även vänner! Är nu i v 37 och väntar för fullt, jag längtar!

  Kram Paulina 🙂

 2. Sandra

  Jag och mitt ex (som jag har barn med) planerade inget, vi hade bara pratat om barn och jag har alltid velat ha barn sedan jag var 15 år! Vi hade bara varit tillsammansi tre månader när jag blev gravid, det var inte planerat, och när jagsåg positivt på Stickan visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta! Men vi blev såklart över lyckliga och hade tänk att vi skulle behålla, och jag var dum nog och skrev på Facebook att jag var gravid(va så tidigt fortfarande) och sen efter några veckor fick jag missfall, kommer ihåg att vi höll på att städa och jag skulle gå och kissa och jag såg blod i trosan och då tänkte jag bara ”shit hur ska jag berätta det här” gick ut till min kille och sa jag blöder, vi åkte in och det visade sig vara missfall, vi var så himla ledsna!! Så där efter så planerade vi att vi faktiskt vill ha ett barn! Så efter någon månad igen så blev jag gravid, och jag hoppade in i badet efter att jag kissat på Stickan för jag ville inte se! När jag badar klart kollade jag och det var positivt, jag kunde inte sluta le! Tänkte hela tiden på hur ska jag berätta det för honom, så jag beslutade mig om att sätta på mig en pokerface och kasta Stickan mot honom så får han kolla själv, men då stod hans brorsa där så jag kollade bara på honom och log 🙂
  Och jag fick vara gravid dem där hela 40 veckorna och lite till

 3. jenniferleander

  Jag älskar din jordnära blogg Elin, man får en så härlig inblick i er vardag ☆.

  Jag är en precis nybliven mamma på 22 år till en liten Isak. Så för snart ett år sen så hade vi (jag och min sambo) inga planer på barn inom det närmsta åren då båda gick på vikarielön och mer eller mindre ostadiga inkomster. Men så i början av januari, eller snarare på nyår så började jag känna mig konstig. Jag kände mig onykter på ett litet glas vin så jag drack bara alkoholfritt den kvällen.. så fortsatte symptomen att komma. Även om jag inte hade så många så var de där. Den 12e var jag tvungen att köpa ett billigt test bara för att konstatera det jag då trodde. Och visst var jag gravid. Chockad som jag var gick jag och köpte 2 till och testade två dagar i rad. Det var inte förrän det tredje och sista testet som jag tog mod till mig och berättade för sambon. Det var lite som att kasta sig ut på djupt vatten men sambon var tacksam för att bli inkastad i något istället för att hinna fundera och tänka en massa. Sen hade jag i övrigt en rätt lätt graviditet där jag jobbade ända till v36 och så kom Isak i v39.

  Men under vår graviditets resa så fick vi reda på att vår bebis skulle födas med en missbildning. Och bara det blev omtumlande nog. Det dröjde nästan halva graviditeten innan man accepterade att det var så och att allt gick att åtgärda bara att det skulle kräva lite från oss föräldrar. Man hann tvivla både en och två gånger om man verkligen ville detta. Men visst vill man det :). Jag står här idag med världens gladaste och mysigaste unge :). Kika gärna in och läs vår resa till raka fötter ☆

 4. Natalie

  Vår äldsta dotter J var inte planerad men vi var medvetna om att det kunde hände. (Åt inga p-piller) mådde bra förutom fruktansvärd foglossning under graviditeten. Hon föddes vaginalt men tyvärr så blev det en svår förlossning då jag förlorade en heldel blod, fick åka in på OP. Vår andra dotter som föddes i juni -14 var planerad. Mådde dock mycket sämre under denna graviditet. Illamående och mycket mer känslosam. Hon föddes med ett planerat kejsarsnitt. 🙂 du har en toppen fin blogg.

 5. Nina, mamma till en påg

  Jag började med två missfall med nästan två år emellan. Sen tredje chansen att behålla en graviditet var lyckad. Missfallen var jobbiga att gå igenom. Men min sambo var ett enormt stöd och vänner och familj och kollegor fanns där för mig. Så det gick, men tiden efter missfallen var tuffa. Sen när jag blev gravid tredje gången så blev jag lycklig när jag kom förbi vecka 12. Då förstod jag att jag skulle få bli mamma på riktigt. Efter en del års önskan att få bli mamma. Så den 5 september 2013 blev vi föräldrar till en liten kille.

 6. Johanna - Mamma till Leija

  Min dotter var oplanerad. När jag blev gravid ville pappan att jag skulle göra abort. Det visade sig att han hade ihop det med en annan. Jag valde att behålla barnet & klara det själv. Jag menar, man vet ju aldrig om man kan få fler barn om man gör abort. Var då gravid i v.7. Såhär 3 år senare ångrar jag inte det en sekund! Har en väldigt snäll & självständig dotter. Vill gärna ha ett syskon, så inseminering är min tanke då jag är singel & trivs bra med det. Blir ev lagligt nu den 1 juli för ensamstående i Sverige. Annars blir det en tripp till Köpenhamn! Är ju nästintill gratis i Sverige, så då väntar man hellre & sparar dom tusenlapparna det kostar i utlandet.

 7. Therese

  Första sonen var planerad. Allt gick bra även om ja inte mådde så bra i början me yrsel illamående å skakningar i kroppen. Han kom bf+1 å allt gick bra. Andra grav var också planerad. Dock inte att de skulle bli 2 st den gången 😛 jag mådde rent ut sagt skit, precis som med sonen men 10 ggr värre.. fick inte behålla nåt å blev inlagd på sjukan. Va då vi fick veta att de va två. Ganska tidigt, i v 7 fick vi veta. Chocken va rätt rejäl. Tog flera veckor och många tårar innan jag började acceptera och njuta av att de var två. Gick ända till v39+0 och födde båda 2 vagninalt me huvudet före. 9 min tog de från att dom tog vattnet på första till att båda va ute. Häftigt att få föda två måste ja säga. Å nu har ja 3 underbara barn ♡

 8. Linda, mamma till majken & arvid

  Både sambon & jag hade pratat om barn & skulle planera
  att bli gravida under sommarn 2010 men våren 2009 hade jag problem med mina visdomtänder så jag fick äta lite medicin.
  Några veckor gick & brösten blev rejäla ömma & mådde illa.
  Jag köpte ett test & de visade sig att jag var gravid. Både sambon & jag blev rejäla överaskade & chockade. Men vi blev glada. 1 år tidigare än planerar men bebisen var så välkommen. Den 2 Feb 2010 via akut kejsarsnitt kom vår Prinsessa Majken ♡ på exakta dagen.

  Åren gick. Jag hade precis börjat ta p-pilller igen & vi tänkte inte mer på det. Sen började jag märka symptomen som jag gjorde när jag väntade Majken. Sambon åkte iväg & köpte ett test. Jag gjorde testet & han fick säga sen om vi var gravida eller inte. Han kom ut med ett stort leende & jag började såklart att gråta. Vår prinsessa skulle bli storasyster. Vi blev glada såklart ♡ så den 30 juli 2012, 8 dar över kom vår fina Prins Arvid. Denna gång blev det UR akut kejsarsnitt.

stats