ELIN MATTSSON

Fototips del 1Dagligen kommer det in frågor om mina bilder, vilken kamera jag ,hur jag kan få bilderna så ljusa osv. Det är verkligen jätteroligt att ni frågor så jag tänkte ha några inlägg just om fotografering och fototips. Dom flesta som följer min blogg/instagram är småbarnföräldrar och jag tycker att det är superkul att så många vill fotografera sina barn! Jag vill mer än gärna ge er lite tips!

Vilka kamera använder du?
Jag fotograferar med en Nikon D200, en äldre Nikon kamera som inte säljs på marknaden längre. Går att hitta på blocket väldigt billigt, det är en fantastiskt bra kamera men ingen nybörjarkamera.

Var redigerar du dina bilder?
Bilderna redigeras i photoshop, jag använder mig mest av Camera raw som finns i photoshop. Där fixar jag till temperaturen (om bilden är väldigt gul så neutraliserar jag upp den med blått för att få ett naturligt fint resultat) Fixar även till ljusstyrkan och skärpan på de flesta bilder.

Hur får du dina bilder så ljusa?
Jag fotar ofta (inte alltid) i dagsljus och utnyttjar allt ljus jag kan utifrån. Ibland väljer jag att ta fram reflexskärmen om det inte går att ”rädda” på annat sätt. En reflexskärm gör precis som det låter reflekterar ljuset. Superbra att använda vid porträttfotograferingar för att ta bort skuggor i ansiktet, dock passar de inte i alla lägen. ni hittar en bild på den HÄR. Sedan drar jag upp på ljusstyrkan. Självklart fotar jag också manuellt och styr mycket från kameran. Mer om manuell fotografering kan ni söka på google, där ni kan få hjälp om hur det fungerar på just din kamera.

Hur får du så mycket oskärpa i bakgrunden?
Jag har en toppenbra objektiv ( Nikon Nikkor AF 50/1,8 D, kostar runt 1300 kr) där bländarantalet går ända ner till F 1.8. Läs mer om det på ett av Fokis gamla inlägg, hon förklarar det väldigt bra här! Objektivet spelar väldigt stor roll när det gäller detta, då alla objektiv inte kan gå så långt ner som te.x F 1.8. I mina ögon är det är fantastisk bra fastobjektiv som passar jättebra till småbarnsföräldrar!

Det går att fotografera härliga bilder trots kasst ljus inomhus, men det kräver lite extra arbete. Nu vintertid innan snön kommit är det fruktansvärt grått och tråkigt vilket tyvärr gör att dom flesta bilderna blir väldigt ”gråa”.

Det här var några väldigt enkla fototips som säkert många av er redan känner till, men jag hoppas att någon där ute fick svar på sin fråga eller kanske lärde sig något nytt!
Om det här inlägget uppskattas kommer det upp en del II där vi går igenom lite andra saker, så vad tycker ni? 
(Jag är inget proffs, jag är inte utbildad. Jag är helt självlärd och ger bara ut tips, inget hat tack!)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Tack för tips!
  Har just beställt en ny kamera för att ta bättre bloggbilder & behöver verkligen tips på hur det blir allra bäst =)

 2. idasmirakel

  Ome detta har jag missat. Hade gärna snott tips av dig innan du började må dåligt. (Är ju verkligen en amatör 😉 )
  Ser fram emot om det kommer en del två för du är ju så sjukt duktigt med kameran!

 3. Sandra. S

  Hej hej :)) ville bara tacka så jättemycket för alla bra tips!

  En fråga bara, måste jag fota i raw för att kunna ändra i Photoshop? Hur gör du?
  Dina bilder är jättefina :))

 4. Namn

  Tycker du är sjukt grym på att ta kort! Har själv en systemkamera men tycker det är alldeles för avancerat att gå in i inställningarna för att ändra något. Är väldigt imponerad att du lärt dig allt det själv! Önskar jag var lika duktig som du! Men det är väl bara att börja träna 😉

stats