ELIN MATTSSON

Klassiska semlor – recept

Idag är det fettisdagen och självklart serveras det semlor till familjen här hemma, mitt i allt packande passade jag på att sätta en deg som fick stå och jäsa under tiden. Körde på det klassiska bullreceptet från Rutiga kokboken men valde att tillsätta lite kardemumma. Hemmagjorda semlor är nog bland de godare bakverken tycker jag, så himmelskt gott!

10-12 semmelbullar (jag gjorde minisemlor så det blev det dubbla)
75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 st ägg
9 dl vetemjöl

Fyllning:
mandelmassa
inkråm (gröp up semlans underdel)
vispgrädde

Granering;
2 dl vipsgrädde
floursocker

* Smält matfettet och häll i mjölken, blandningen ska bli 37 grader. Lös upp jästen i degbunken. Häll i smöret/mjölken och blanda, tillsätt sedan salt, socker och ägg samt lite kardemumma om så önskas. Rör sedan ner lite mjöl i taget och låt maskinen/händerna arbeta ordentligt med degen tills den börjar släppa degbunkens kanter och är lätt att arbeta med. Lät degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Ta sedan upp degen och tillsätt mjöl om den behövs, forma den till ca 12 runda bullar och låt de jäsa övertäckta på plåt i ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen på 250 grader i ca 7 minuter (varierar beroende på storlek på bullarna).
Gröper ur en del av semlans underdel och blandar med mandelmassa och vispad grädde, det blir lite mildare smak av madelmassan och smälter in fint med resten av semlan. Supergott!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats